Karikoita yrittäjän polulla

Lähiaikoina on pariin otteeseen mennyt ajatukset aika hyvin yksiin ystäväyrittäjien kanssa. Lähes samaan aikaan kun julkaisin edellisen kirjoitukseni unelmista, kirjoitti Skimbacon Katja Facebookiin
There is only one guaranteed failure: to stop trying. As long as you are trying and working towards your dream, one step at the time, you are closer to achieving your dream
Ja nyt, juuri kun olin miettinyt miten kirjoittaisin tästä aiheesta, kirjoitti Lvngroomin Laura yrittäjyydestä ja epäonnistumisesta varsin tuttuja ajatuksia ja tunteita.


Ei ole helppoa kun ulkoisista syistä johtuen ei pysty tai jaksa tehdä asioita mitä pitäisi. Enkä tarkoita nyt niitä "pitäisi viikata pyykit/tehdä ruoka/ käydä salilla" mitä jokaisella on pitäisi-listalla. Kun pitäisi suoriutua yrittäjyydestä jotta saa leipää pöytään ja vuokran maksettua, ollaan vähän isompien asioiden äärellä. Suoriutuu, mutta ei kuitenkaan ihan täysillä.

Itse olen lapsesta johtuvista syistä hieman eriskummallisessa tilanteessa, ollut jo pitkään. En oikein voisi olla palkkatyössä, joten en sitten työtönkään. Onneksi olen yrittäjä - sentään pystyn tekemään jotain. Ja vielä puolisen vuotta saan ruhtinaallista kotihoidontukea :). Mutta henkisesti se, että ei pysty tekemään haluamiaan asioita, on todella raskasta. Olen lopettanut muiden yrittäjä-äitien tarinoiden lukemisen. Vain harvoin tulee vastaan sellaisia kommentteja mistä voisi sanoa saavansa vertaistukea. Yleensä kirjoitetaan, miten mies tekee 16h päiviä ja pienimmällä on koliikki ja seitsemän sisarusta oksennustaudissa kerran kuussa mutta silti tässä teen täydet työviikot, yöllä on rauhallista työskennellä. Kyllä, liioittelin toki, mutta pointti lienee selvä. Kaikki vain rakastavat syvästi lapsiaan ja päivääkään ei vaihdettais pois, vaikeudet kasvattaa ja hei - aina voisi mennä huonomminkin.


Rakastan syvästi kaikkia lapsiani mutta kyllä aika hemmetin monta päivää lähtisi vaihtoon, jos se olisi mahdollista. Vaikeudet kasvattaa vain tiettyyn pisteeseen asti, ja sen jälkeen ne alkaa tekemään sinusta ärsyttävän, ärsyyntyvän, lapsiaan puolustavan leijonaemon. Kaikki ominaisuuksia mitä tarvitsee pärjätäkseen byrokratian koneistossa mutta muussa elämässä ne on vähän kurjia piirteitä.

Enkä jaksa tehdä yöllä töitä. En vaikka miten haluaisin tai vaikka olisi ihan pakko. En enää nykyään pysty valvomaan. Jos en nuku riittävästi, seuraava päivä on täynnä rytmihäiriöitä ja ahdistusta. Joten en valvo. Olen karsinut yritykseni toiminnoista kaiken ylimääräisen. Teen vaunuverhoja ja vedän Saumurikursseja. Suunnitelmat etenemiseen ja kaikkeen suurempaan on selvät ja olemassa mutta sydän itkee verta miten h i t a a s t i asiat etenee. Olen yrittänyt löytää rauhan. Yritän olla kuulematta ystävällismielisiä kehotuksia "sun pitäisi kans tehdä tällaisia / mikset sä ollut lapsimessuilla myymässä / ootko ajatellut että asia x pitäs patentoida". Huonoina päivinä unohdan että hei se oli nyt päätetty juttu että ei hötkyillä muita hommia, ja itken menetettyjä mahdollisuuksia.

Olen karsinut toimintoja ja myytäviä tuotteita jotta pystyn varmasti tarjoamaan laatua ja ehdin varmasti myös valmistamaan tuotteet. Olen aika innoissani kaikista suunnitelmista mitä minulla on. Vielä kun jostain saisi kärsivällisyyttä odottaa kun juna hissukseen etenee. Kärsivällisyys ei ole koskaan ollut mun parhaita puolia...

Mitkä ovat sinun keinojasi löytää positiivisia ajatuksia silloinkin kun räntää sataa niskaan?3 kommenttia:

  1. Mun coping-mekanismi on kissavideot ja söpöt eläinkuvat. Ei ehkä parasta antia tai fiksuinta mutta niistä mä saan sen verran voimia, että jaksaa laittaa leuan rintaan ja rämistellä kohti seuraavaa pettymystä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kissavideot kyllä aina toimii. Harvoin kai ne mekanismit mitään järin fiksuja on :) Joskus jostain luin että ahdistus pysyy loitolla kun menee kävelylle ja kiinnittää huomiota kaikkiin erilaisiin vihreän sävyihin ja pohtii niille nimiä, koivunvihreä, sammaleenvihreä jne. En tiedä auttaako. Mutta pakonomaisesti ajoittain kyttään vihreän sävyjä lenkillä :D

      Poista

 

Yritys

Instagram @Susannafin