Valmistautuminen Saumuriklinikkaan

Pitkään toivottu Saumuriklinikka on nyt lähtökuopissa. Sain tähän viimein pienen boostin kun ompelijattarien ryhmässä fb-ssä toivottiin kädestä pitäen -opastusta saumurin käyttöön. Hups vaan, ensi viikolla ensimmäinen porukka tulee testaamaan mun opettajan taidot :)

Aloitetaan kuitenkin siitä mitä jokaisen paljon ompelevan pitäisi säännöllisesti tehdä - puhdistaa ja huoltaa koneensa. Kyllä ne toimii huoltamattakin (ai mistäkö tiiän...) mutta paremmin sujuu kun vähän silittelee aika ajoin.


Mä ompelen edelleen tällä rottelolla. Mulla on käynyt tuuri, monen muun tämän merkkiset saumurit on jo tiensä päässä vähemmälläkin käytöllä. Tämä yksilö se jaksaa porskuttaa, ja tekee niin kaunista tikkiä.  Uusi saumuri kyllä kotiutuu välittömästi kun tilin saldo antaa myöden :).


1. avaa kaikki luukut jotta pääset saumurin sisuksiin


2. laita imurin suuttimen päälle harso/pyyhe/tms ja imuroi suurimmat pölyt pois. Harson avulla varmistat, että jos koneesta sattuisi irtoamaan jotain tärkeää, se ei joudu imurin uumeniin.


3. Puhdista harjalla jokainen kolonen


4. irrota pistolevy. Yleensä se on 1-2 ruuvilla kiinni, tarkista ohjekirjasta tarkemmat ohjeet


5. puhdista harjalla syöttäjät ym kohdat sieltä levyn alta


6. öljyä kone. Käytä vain oikeaa ompelukoneöljyä. Tarkista ohjekirjasta kohdat mihin sitä laitetaan. Nyrkkisääntönä voisi sanoa että tippa joka kohtaan mikä liikkuessaan hankaa toista osaa vasten.

Lisäksi kone puhdistetaan pölystä myös ulkopuolelta, langankiristäjien välit voi hangata liikuttelemalla villalankaa kiristäjien läpi. Jos et muista koska olet vaihtanut neulat, sekin kannattaa tehdä nyt. Suristele huollon jälkeen vähän matkaa jonkin tilkun reunaa, jotta koneesta mahdollisesti irtoava öljy ei pilaa ommeltavaa vaatetta. Valmista!


Saumuriklinikka e-kirja on julkaistu!
10 kommenttia:

 1. Putsattu on, mutta öh.. pistolevynkin vois irrottaa joskus ja öljyä laittaa vähän useammin :) Kiitos ohjeesta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinne levyn alle kertyy aika mielenkiintoinen määrä mönjää :)

   Poista
  2. Pistolevyä en minäkään ole älynnyt koskaan poistaa! Tässä koulussa mä olen etupenkissä oppilaana. :D

   Poista
 2. Kiitos ohjeesta. Jään odottamaan ensi viikkoa.

  VastaaPoista
 3. Mulla on ihan uus saumuri, joka on vielä laatikossa. Ei siis tarvitse putsausta, mutta tuli mieleen, pitäisikö se öljytä ennen käyttöä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En usko että tarvitsee, kyllä ne yleensä on ihan käyttökunnossa uutena!

   Öljyämisen tarpeen kuulee äänestä, jos tuntuu että masiinan ääni kovenee, rahisee tai jotenkin kolisee, kannattaa aina eka puhdistaa ja öljytä. Toi mun rottelo on sellainen että meteli pienenee 20db öljyn lisäyksellä :)

   Poista
 4. Vaikka itsekin oon ammattilainen, niin sain sulta uutta todella hyvää tietoa saumurien puhdistamisesta ja hyvän harsovinkin. Mulla kyllä on koneet teollisuuskoneita, mutta puhdistus ja huolto toki periaatteessa toimii samalla lailla. Käy ihmeessä kurkkaamassa munki blogi letkia.blogspot.fi :)

  VastaaPoista

 

Yritys

Instagram @Susannafin