Saumuriklinikka osa I - tarvikkeet ja langoitus

Saumurin käyttö ei ole välineurheilua, vaikkakin erilaisia paininjalkoja löytyy joka lähtöön ja kaikenlaista nippelinappelia. Niillä hienoilla paininjaloillakaan ei tee mitään jos ei osaa konetta käyttää. Halvallakin saumurilla pärjää, kunhan se toimii.

 Tärkeimmät tarvikkeet tässä - terävät sakset, pinsetit, miniruuvari ja neulat. Neulasuositus lukee käyttöohjeissa ja yleensä myös koneessa on joku tarra. Aina se suositus ei ole se paras.. kannattaa kokeilla. HAX-neulat on yleensä tosi hyvät saumuriin kuin saumuriin.

LANGAT


Lankojen paksuus ilmoitetaan tex-lukuna. Mitä suurempi luku, sitä ohuempi lanka. Ompelulanka on (yleensä) 80, saumurilanka 120, filamenttilanka 180. Kaikki saumurit ei sulata ompelulankaa etenkään sieppareissa, mutta neulalankana sitä voi käyttää, se tekee saumasta kestävämmän. Filamenttilanka on kierteetöntä lankaa, ns ompelulankojen hahtuva :). Sitä käytetään sieppareissa, se tekee saumoista litteämmät ja pehmeät. Myös rullapäärmeessä filamenttilanka on tosi hyvä. 


LANKOJEN VAIHTO


Suosittelen opettelemaan koneen langoituksen niin että pystyy tarvittaessa langoittamaan alusta asti itse. Normaalitilanteessa (siis kun mikään lanka ei ole poikki tms ongelmaa) langat voi vaihtaa solmimalla uudet langat kiinni ja ne vain vedetään läpi. Katkaise koneessa olevat langat niin että niihin jää reilu häntä. 


Solmi vanhat ja uudet langat toisiinsa tähän tapaan


Käännä langankireydet nollille, nosta paininjalka ja aloittaen oikealta, vedä langat yksitellen koneen läpi kunnes väri on vaihtunut. Neulalangat luonnollisesti pitää katkaista ennen neuloja ja pujottaa läpi. Langoitusjärjestyksessä on konekohtaisia eroja - kaikki langoitetaan oikealta vasemmalle, eli ensin siepparit, sitten neulat. Langoitusjärjestys on joko 4321 tai 3421, tämä selviää ohjekirjasta, koneen langoitusohjeesta tai kokeilemalla. Joissain koneissa on neulojenkin suhteen merkitystä kumpi ensin.


Kun kaikki langat on vedetty läpi, laske paininjalka, säädä langankireydet keskitasoon ja tee käsipyörää itseesi päin pyörittämällä pari tikkiä. Sitten vaan kaasu pohjaan!

Kaiken voi toki aina tehdä nopeamminkin, mutta itse ajattelen että ensin kannattaa opetella tekemään kunnolla ja sitten voi alkaa suoristamaan mutkia :). 


0 kommenttia:

Lähetä kommentti

 

Yritys

Instagram @Susannafin