Jouluvaroitus


Kohta se taas on, ihana ihana JOULU. Joten on aika varoittaa vanhempia, tuoreita vanhempia sekä niitä jotka kenties tänä vuonna ensimmäisen kerran saavat tämän kahjon ajatuksen päähänsä.

ÄLÄ IKINÄ KOSKAAN TEE/HANKI ITSETÄYTETTÄVÄÄ JOULUKALENTERIA

 • Jos yhtään omaat taipuvuutta käsillä tekemiseen, todennäköisesti et saa pidettyä kalenterisuunnitelmaa ihan aisoissa. "kangaskalvoväreillähän tää käy nopsasti" - lopulta marraskuun viimeisenä päivänä hiki hatussa urakoit kalenteria valmiiksi
 • kalenterin täyttäminen ei ole halpaa hupia. Pienelle lapselle vielä menee läpi että tonttu toi omenan. Isommalle ei. Todennäköistä on ettet itse halua täyttää kalenteria konvehdeilla, koska sehän se on se suurin syy mikset osta suklaakalenteria, ettei joka päivä syödä karkkia. Haluat että tonttu tuo jotain kivaa. Ekana vuonna kalenterin täyttö maksoi 85 euroa. Yhdelle lapselle. Koska inhoan tilpehööriä ja halusin että siellä on jotain kivaa. Varvassukkia, heijastimia, muumiukkoja, mitä lie, en enää muista. 
 • Sitten kun niitä lapsia onkin kaksi sopivassa iässä, tulee se tietty vielä kalliimmaksi. Oikeesti Tiimaristakaan ei saa nykyään eurolla just mitään, ja vaikka suurimman osan saisitkin sillä eurolla tai alle, tulisi kalenterille silti yli 20e hintaa. Tarroilla ja kiiltiksillä pääsee vain tiettyyn pisteeseen asti. Jossain vaiheessa tulee kohta kun foliokääreestä paljastunut pipari aiheuttaa huokauksen "ai piparii vaan".
Tärkeimmät syyt kuitenkin tässä:
 • kun kerran aloitat, et voi koskaan lopettaa, mikään muu kalenteri ei tule koskaan riittämään
 • viimeistään kouluun mennessä, yleensä jo tarhassa, lapsi tajuaa että kaverit saa sen suklaakalenterin. Jotkut saa monta kalenteria, niillä on lego-kalenteri ja dumle-kalenteri ja tavallinen suklaakalenteri. Sinun lapsella on maailman hienoin kalenteri ja sen luona käy tonttu joka päivä, mutta se haluaa suklaakalenterin. Koska todennäköisesti karkkinatsismi on jo hieman hellittänyt alkuvuosista, etkä näe syytä aiheuttaa lapselle traumaa euron kalenterin tähden, ostat sen taviskalenterin.
 • kaupassa lapsi erehtyy sanomaan että oikeestaan hän haluis tollaisen littlestpetshopkalenterin. Laitat tän korvan taa ja seuraavana jouluna riemusta kiljuen ostat hienon 25e kalenterin ja päätät että tonttukalenteri jää kaappiin. Pari ekaa päivää sujuu hyvin. Sitten kersa alkaa ihmettelemään miksei tonttu enää käy. Ja kaipailemaan. Oli se vaan niin kivaa kun tonttu kävi. niisk ja nyyh.
 • pari vuotta legokalentereita ja alkaa tulla painostusta jo syyskuussa. "muistatko äiti miten tosi kivaa oli kun tonttu aina kävi, ja laitettiin sille se verho, ja sit se toi niit kaikkii juttui, ja miten se löys iskänki luo ja siellä jätti pöydälle ne jutut. tulispa tonttu taas. tänä vuonna kyllä laitetaan se verho että tonttu tulee". 
 • Jossain vaiheessa itseäsi alkaa ärsyttämään valehteleminen. Ei ole mitään tonttuja. Ei tonttu ole eksynyt vaan äiti on nukkunu pommiin. Seuraavassa hetkessä käy ilmi että lapsetkin kyllä tasan tarkkaan tietävät sen. Mutta sadut on satuja, elämä on kivempaa jos vähän uskoo johonkin.
Summa summarum, kaikista paras kalenteri on sellainen missä on hyvää suklaata, eli ei se halvin, muttei kalleinkaan. Lego ja petshop ym kalenterit on huijausta ja rahastusta. 

Jos kuitenkin päätät rakennella oman hienon täytettävän kalenterin, muista
 • kyseessä on vakava asia
 • sitoudut kalenterin ylläpitoon seuraavaksi n.15 vuodeksi, jos lapsia on yksi aika varmaan on lyhyempi mutta jos lapsia on kuusi, voi olla että osa on jo muuttanut pois kotoa kun vielä täytät iltatähdelle kalenteria
 • tee suunnitelma. jos aiot selvitä vähällä rahalla, ole systemaattinen. Älä IKINÄ laita kalenteriin mitään tarraa kummempaa, muuta kuin korkeintaan aattona.
t. kokemuksen syvä rintaääni8 kommenttia:

 1. Voi miten hyvä kirjoitus... ja niin totta! :D Itse laitoin yhtenä vuotena (silloiselle kahdelle lapselle) joulusukat, koska halusin keksiä jotain persoonallista ja oikeasti ilahduttavaa. Kun kolmannes joulukuusta oli kulunut, aloin tajuta miten kallista lystiä se onkaan... juuri mitään järkevää/vaihtelevaa hauskaa juttua ei saa 1-2 eurolla. Ja siltikin kalenterista muodostuu huiman kallis. Legokalenterit meillä myös oli yhtenä vuotena, mutta kun sillä yht. 50e:lla saa jo paljon järkevämpääkin (esim. itse aatoksi) kuin joka luukusta pari heti hukkuvaa muovihilua... Nyt kaikki saavat "vain" suklaakalenterin ja jouluaattona sitten sitä tavarakivaakin. Ei se yksi pieni nami aamuisin ole mitään kaikkien muiden jouluherkuttelujen ja piparien ja kaikenmaailman koulunyyttärien rinnalla (vaikka itsekin ajattelin, ettei karkkeja joka päivä edes joulukuussa). Piste (ainakin siis meidän perheessä). :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juups, mua ei kiinnosta enää pätkääkään jos nyt tollasen pienen lituskan pahan suklaanpalasen aamulla vetävätkin :D. Mut on se vaan kiva kuulla että en ole ainoa jolle on käynyt näin :)

   Poista
 2. Kyllä!
  Yksi hyvä juttu on lego-ikäisille (siis menee aika pitkään, ensin dublot), ostaa jonkin ison pakkauksen ja siitä pikkuosa kerrallaan niitä legoja joka päivä ja ohjetta tietysti vaan siihen saakka. On myös vähän ylläri, mitä siitä tulee. Eikä meillä sitten osteta muuta joululahjaa. Halpaa ei ole tämäkään, eikä helppoa, muttei tarvi keksiä 24 eri juttua... Nyt alkaa olla ongelma, kun vanhempi on vähän kasvanut tämän legojutun yli ja pää lyö tyhjää...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja joo, bonuksena meillä on vielä niin, että kalenterista löytyy (iästä riippuen) kuva jostain yksityiskohdasta, joka täytyy etsiä, kartta, tai löytöpaikan tavut (tai kirjaimet)... Hoooh. Paljon muuta en sitten jouluksi jaksa tehdäkään :D

   Poista
  2. Pystyiskö olemaan epäselvempi, jos oikein yrittäis :P Siis sen vihjeen perusteella löytyy se ylläri.

   Poista
  3. Jeah, toi on hyvä idea ja tota mietin just viime vuonna, että ostais jonku legopaketin ja se paloiks.

   Tykkäisin kovasti sellaisesta mitä jotkut tekee, että tonttu tuo tehtäviä "hae ja ripusta jouluvalot" jne, missä valmistauduttais siihen jouluun, mutten vaan kertakaikkiaan jaksa keksiä niitä kaikkia juttuja! Laiska mutsi.

   Poista
  4. Ai joo, niitä oppi&ilo -korttipakkoja olen käyttänyt myös. Ja eihän kaikissa päivissä tarvi olla tehtäviä, välillä joku tavara, välillä tehtävä jne.

   Poista
  5. Äh... Luulin keksineeni jotain perin ainutlaatuista, mutta yllättäen Soja on keksinyt saman :)
   Sen voisin vielä lisätä tähän legopaketin paloitteluun, että palapeli toimii samoin. Se on vaan ensin koottava itse ja sen jälkeen purettava sopivasti, mikä saattaa olla haasteellista, jos kalenterin saaja asuu samassa taloudessa. Ja jos 15 joulukalenterivuotta ei riitä, niin palapeli toimii myös aikuisilla ja mahdollisesti koko perheen yhteisenä kalenterina, jos paloja on paaaaljon :)

   Poista

 

Yritys

Instagram @Susannafin