Ota riski, rakastu kestovaippoihin

Pitkään minun on pitänyt kirjoittaa meidän kestovaippailuista. Tilannehan on siis se, että alussa käytettiin Nalle Nöttösiä ja kokeiltiin muutamia muita vaippoja. Pitkän aikaa käytettiin sitten jonkin verran Nalleja ja aika paljon liberoita, kunnes sisuunnuin, aloin ostamaan hyväkuntoisia käytettyjä ja opettelin tekemään itse. Eikö ole hassua kun ompelija sanoo että opettelin tekemään itse :) Se ei ollut ollenkaan niin helppoa kuin luulisi...

Minä olin ennen kovin kestovastainen. Tai ehkä en nyt ihan vastustanut mutta olin tiukasti sitä mieltä että se ei todellakaan ole meidän juttu. Ajattelin että se on hankalaa ja työlästä ja en jaksa. Ehkä isoin (ja tyhmin) syy oli se että kestopeput on musta valtavia palloja ja vauvan mittasuhteet menee ihan hassuksi ja vauva kenottaa pää alaspäin. Vastasyntyneen kanssa se oli vähän tottakin :D. Sittemmin kun olen löytänyt hyvät vaipat, oikeat koot, ja vauva on kasvanut, ei efekti enää ole sama. Meillä käytetään sisävaippa+villahousut yhdistelmää, Tiiti on nyt 8kk. Monet käsitykseni ovat joutaneet romukoppaan, mistä olen iloinen, on kiva oppia uutta ja huomata olevansa joskus väärässäkin :D.

Tässä muutamia ajatuksia aiheesta. Postaus on pitkä kuin nälkävuosi mutta kuvat on kauniita :)
Ihan pikkuisena, NB kokoinen Nalle Nöttönen päällä.

Vastasyntyneellä röyhelöllinen sisävaippa oli paras. Kaikki aio:t sekä ensirakkauteni Nalle Nio oli isoja mohloja ja kun reidet oli niin rimpulat ei kumpparit kiristäneet tarpeeksi. Noin 2kk iässä muutkin vaipat alkoi istua paremmin, mutta röyhelöt on yhä meidän suosikki.
eka itse tehty :)
Niistä on hirveesti vaivaa ja koko ajan saa pestä pyykkiä

Kyllä. Sopivan vaippamallin löytäminen on vaikeaa ja vaatii työtä ja perehtymistä. Niinkuin sopivan haalarin tai sopivien vaunujenkin löytäminen. Ensin se tuntuu siltä kuin uppoaisi sademetsään, liikaa vaihtoehtoja, ominaisuuksia, erilaisia kankaita jne. Mulla toki oli verraton etu siinä että olen seurannut sivusta kestovaippasceneä vaikka kuinka kauan, olen myynytkin niitä, ja tunnen erilaiset kankaat ja niiden ominaisuudet.

Sitten kun on niitä vaippoja niin vähemmän niistä on vaivaa kuin kertseistä. Ei tarvi muuta ko muistaa pestä pyykkiä ja no, se nyt kuuluu muistettaviin asioihin muutenkin (valitettavasti). Jos päätyy taskuvaippoihin mihin siis pitää itse tunkea irtonainen imuläppä sinne sisälle, niin joo, saat iltaisin sitten istua täyttämässä vaippoja tai vaihtoehtoisesti täyttää aina tarvittaessa (masentavan tylsää mutta kivempaa ku viikkaus).

Peseminen sitten. Keskimmäisen lapsen ollessa vauva olin masentunut ja ehdottomasti sitä mieltä etten missään tapauksessa jaksaisi yhtään ainutta koneellista lisää. En varmaan olisikaan jaksanut. Nyt ne menee tossa sivussa. Ainoastaan se aiheuttaa ongelmia, että kun mulla on tähän hetkeen sopivia vaippoja liian vähän, pitää muistaa joka ikinen päivä pestä. Täten joudun pesemään myös vajaita koneellisia koska muuta 60c pyykkiä ei ole riittävästi. Mutta en ihme kyllä koe tätä pyykkirumbaa mitenkään isona haittana. Ja siis mä välttelen kotitöitä parhaani mukaan :).

Meillä homma toimii niin että pesen vaipat illalla, heivaan narulle yöksi ja aamulla eka joka herää heittää ne kuivausrumpuun. Tämä siksi, että sisävaippojen kuivaus pelkästään rummussa vie hirveän paljon aikaa ja pelkästään narulla ei kuivu tarpeeksi pian ja vaipat jää koviksi.

NB Pehmo-Nalle
Hyi ei niitä voi pestä samassa koneessa ku vaatteita!

Ai miksei? Siis pesukonehan pesee vaatteet puhtaaksi, eihän sitä paskaa sinne koneeseen jää? Tiedän kyllä ihmisiä jotka tunkee kakkavaipat sellaisenaan koneeseen ja antaa koneen hoitaa huuhtelun, musta se ON öllöä, johan lapsesta asti on opetettu että ei viemäriin saa tunkea mitään... No mut pakkohan ei ole siis tehdä niin. Vaipat huuhdellaan ennen pesua. Ei ole ollut ongelmaa. Ja kyllä, pesen sekaisin vaatteita ja vaippoja, ei se nyt ole sen kummallisempi juttu kuin että on ulkona likastuneet housut tai mustikkasoppaa paidalla pyykin seassa...

Ekologisuus

Intoilijoiden lempparisyy kestojen käyttöön on toki ekologisuus. Itse kyllä koen, että jotta kestojen käyttö olisi oikeasti ekologista, pitää ajatusmaailma olla muutenkin siihen suuntaan, oma kestojen käyttö ei ole kovin ekoa, paitsi tietysti siinä mielessä että en aiheuta muovista vaippakuormaa kaatikselle. Monet ovat raportoineet massiivisesta vesilaskusta, ja vettä varmasti menee jos vaipat lutraa kunnolla puhtaaksi ja sitten pestään vielä jatkuvasti pyykkiä, ja minun tavoin vajaita koneita.... Minulle ekologisuus on pienin syistä miksi haluan kestoja käyttää, enemmänkin se on sellainen lisäbonus.
Kauniita kuin karkki, oranssiraidallinen MannaMaan, loput itse tehtyjä
Vaipat on karseita ja öllöjä ja hyi yök jotai likasia harsoja

Noo, ei ne kankaiset vaipat sen öllömpiä tarvitse olla kuin kertakäyttöisetkään. Isyyspakkaus-blogissa oli taannoin juttua vaipoista, jutun yhteydessä oli kuvia aika kulahtaneista vaipoista. Tämä aikaansai fb:n kestoiluryhmissä vyöryn viestejä, että harmi kun on kuvannut noin kamalan näköisiä vaippoja, että tuollaisilla kuvilla ei ainakaan ketään "käännytetä". Minusta se taas oli juuri sellaista loistavaa arkirealismia. Tottakai vaipat kulahtaa käytössä kun niitä pestään satoja kertoja. Mutta eihän kukaan pakota ostamaan tai käyttämään kamalan näköisiä vaippoja. Minulla tulee tässä kevyt materialismi läpi - en voi kuvitellakaan että käyttäisin saati ostaisin kovin huonossa hapessa olevaa vaippaa. Jos kerran näiden kanssa häärään päivittäin ja joudun niitä kattelemaan niin haluan että vaipat on kauniita.  Ylemmässä kuvassa olevat vaipat on pesty noin 40 kertaa, oranssiraidallinen on tullut meille käytettynä - ei mitenkään öllöjä minusta?

Tulee vaippaihottumaa ja ties mitä infektioita

Ei kai? Ainakaan sen enempää kuin kertseistäkään? Varmasti vauvakohtaista. Meillä täyskestoiluun johti lopulta se huomio, että kun käytettiin myös kertsejä, Liberot alkoi tuntua vaatteen läpikin käteen kovalta, ja pissavaippakin haisi jollekin, ei pahasti mutta sen eron huomasi. Liberopylly tuntui nihkeältä vaikka vaippojen imukyky on huippu, kun taas kestopeppu oli vain hieman märkä ja sitten kuivui, ja iho tuntui tavalliselta. Kesäkuumalla libero hiosti ja aiheutti selkään hikinäppyä, kestojen kanssa meillä ei koskaan ole ollut mitään ongelmia. Itse pelkäsin sitä että vaippaa saa olla vaihtamassa ihan koko ajan, mutta pian huomasin että aivan loistavasti kestot kestää sen pari kolme tuntia, ja on kestänyt pidempäänkin kauppareissuilla tms. Vaikka kertsit kestäisi varmaan koko päivänkin, niin ei kai niitä kukaan niin pitkään pidä???

Yleinen luulo on myös se että kestovaipat falskaa ja aina saa kaikki vaatteet vaihtaa. Tämä ongelma oli tuolla Isyyspakkauksessa esillä. Tosiasia kuitenkin on että kaikkien vaippojen kanssa voi olla ongelmia. Yleensä vaippa on joko pieni tai väärän mallinen jos tavara ei pysy sisällä. Meillä ei ole yhtään ainutta ohivuotoa tullut kestojen kanssa, liberoiden kanssa pari.


Kestoilu on köyhien hommaa

Tää oli mulle uusi väite, mutta kuulemma yleinen käsitys. En voi kun nauraa. Siis joo toki voi kestoilla säästääkin ja voit tietty leikata vanhat pyyhkeet imuiksi ja käyttää vain niitä, joko siksi että haluat tai siksi ettei ole rahaa, mutta taitaa kuitenkin olla hyvin harvassa ne ketkä kestoilee koska on pakko rahasyistä. Kestoilun aloittaminen on valtava kustannus, ja ainakin minulle se on ihan oikeasti ollut estekin, kun siis rahapulan yhdistää tähän mun fiksaatioon että vaipan pitää olla nätti JA toimiva. 

Pitkällä tähtäimellä kestoilla toki säästää, saat myytyä vaipat eteenpäin hyvään hintaan jne, mutta ENSIN sinulla menee ne vuoden kertsirahat siihen että saat jonkinlaisen vaippa-arsenaalin kasattua. Ja sitten se vauva menee ja kasvaa ja tarvitset uusia vaippoja :)

Itsetehden voit säästää pitkän pennin

Nimenomaan. Paino sanalla VOIT. Jos kuitenkin haluat moderneja vaippoja ja käyttää hyviä kankaita, menee rahaa siihenkin. Ei tietenkään ole mitään estettä pilkkoa vanhoja pyyhkeitä ja collegepaitoja ja tehdä niistä, itse mieluummin käytän hyviä materiaaleja ja teen oikeasti hyviä, pehmeitä, imukykyisiä vaippoja. Satsaa ainakin hamppu/bambukankaisiin, jotta saat paremman imukyvyn kuin pelkän puuvillafroteen kanssa. Ekoihin vaippoihin saksin pyyhkeitä imuiksi, mutta vaipoista tuli aika paksuja, eikä imukyky ole lähelläkään noita uudempia tuotoksia. Hyvillä kankailla saa tehtyä ohuita, imukykyisiä vaippoja. Ja sinne sitten meni ne isot säästöt :). Itsetehty ei välttämättä ole sen edullisempi kuin ostovaippakaan.


Kestoihin liittyy paljon vääriä käsityksiä. Suosittelen kokeilemaan, voit yllättyä. Kestovaipparintamalla toimii paljon suomalaisia yrittäjiä. Tue kotimaista työtä ja osta suomalaisia vaippoja! Minun suosikkini Nallevaipat löytää Nanulta, loistavaa palvelua ja ihania vaippoja löytyy myös Hahtuvahullulta ja MannaMaalta. Nämä eivät olleet maksettuja mainoksia vaan ihan omia mielipiteitäni. 

 

11 kommenttia:

 1. Mulla on vaan yks kysymys, miten sä saat röyhelöt noin röyhelöiksi ?
  Mulla meinaan jää sellasiksi "pötköiksi" vaan, vaikka kokeilin laittaa kumppariakin hieman kireemmälle.

  VastaaPoista
 2. Täähän oli melkein kuin olisin itse kirjoittanut :)

  VastaaPoista
 3. Tiia mun kumpparin pituus on puolet siitä pituudesta mihin sen ompelen. Ja tikkaan yhellä kertaa päällisen ja vuorin väliin. Sit siit vaan tulee tollainen :)

  Seija :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. niin ja kolmipistesiksakilla kiinni kumpparit

   Poista
  2. Kiitti, mulla menee varmaan siinä vikaan että tikkaan kumpparin ekana toiseenpuoleen ja sitten päältä vielä toiseen...

   Poista
 4. Oi voi voi mitä ihania vaippoja <3 Minäkin mieluusti käyttäisin sisävaippoja, kun se on niin hyvä syy käyttää söpöjä villiksiä! :D Nöttöset vaan alkaa käydä pieniksi ja kiina-taskuvaipat istuu ainakin tällä hetkellä niin hyvin, ettei ole tarvetta hankkia uusia vaippoja...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Villikset on kyllä ihanat :) Mä soisin että vois käyttää pelkästään näitä sisävaippoja ilman kuorta :) Täytyy kokeilla saisiko tehtyä niin että pul olisi välissä...

   Poista
 5. Mielenkiintoinen juttu. Olen myös ollut kiinnostut kestoista, mutten koskaan saanut kokeiltua. Ensin syynä oli ettei ollut pesukonetta, ja sitten saamattomuus :( Uusi suunnitelma on opetella kuivaksi mahd. nopeasti. Poden kyllä huonoa omaatuontoa tästä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuivaksi opettelua silmällä pitäenkin on tosi kivoja sivunepillisiä vaippoja, kuten Iguleen http://igulee.fi/product_info.php?cPath=85&products_id=55 ja harkkahousuja ym, minä en tiiä niistä tarkemmin mutta kannattaa perehtyä jos kiinnostaa!

   Poista
 6. Mulle tää vaippakonsepti on (sattuneesta syystä) hieman vieras, mutta siis.
  Villahousut. Onko ne sit se viimeinen varamateriaali siinä, ettei tuu kosteusvahinkoja ympäröivään maailmaan? Vai hä? Tai siis kun jotenkin yritän ymmärtää, että miksi sitä pulia ei tosiaan laittaisi tonne väliin. Hiostaako se, vai mites? Aiheuttaako tulvia? Jotain muuta, mitä?
  Kun siis ite ainakin oon nyt tehnyt kestositeitä sillä meiningillä, että joko sinne toiseksi alimmaiseksi tai sitten alimmaiseksi (uloimmaksi) matskuksi on laittanut pulin. Pohdiskelen siis mahdollisia vaihtoehtoja...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Unna moi! Ne pul-vaipat on niinku eri asia. Eli tässä mitä meil käytetään on kankainen sisävaippa ja sitten villahousut mitkä on kuorena ja pitää kosteuden. Ja sitten toinen vaihtoehto olis pul-kuorinen vaippa jolloin niitä villiksiä ei tarvi. Tähän mennessä en ole hirveesti tykännyt niistä vaipoista, ehkä ne ei vaan sovi tiitille (siis ei istu hyvin) ja sit villikset on vaan tosi söpöt :). Ja mä en tykkää pulin tunnusta käteen, siksi olis kivampi jos se olisi siellä välissä. Täytynee kokeilla.

   Poista

 

Yritys

Instagram @Susannafin