Upslaakit - tutoriaali

Tätä ohjetta toivottiin jo ajat sitten, ja tässä se nyt vihdoin on. Upslaakien tekoon/lyhentämiseen on monia tapoja, tässä yksi. Paras tapa oppia erilaisia tekniikoita, on mennä kauppaan tai jonkun miehen kaapille ja tutkia valmishousuja.
Kuvassa housut mitä pitäisi lyhentää 3cm. Ota ylös mitat: kuinka paljon on käännetty oikealle puolelle, kuinka paljon nurjalla on taitetta ennen saumurointia.
Kuvassa ylin taiteviiva on se kohta missä lahje kääntyy oikealle puolelle (housun valmis pituus), sen yläpuolella näkyy hieman purettua tikkausta, mikä jää siis taitteen alle piiloon. Näissä housuissa taite oikealla puolella 3,5cm ja nurjalla reilu sentti. Koska taite on siis kaksinkertainen, upslaakia varten tarvitaan ylimääräistä kangasta 3,5+3,5+1= 8cm.
1. avaa upslaakin käänne ja pura alta löytyvä tikkaus
2. käännä lahje suoraksi ja silitä
3. mittaa ja merkkaa lyhennettävä määrä, 3cm alareunasta, leikkaa viivaa pitkin ylimääräiset pois.
4. mittaa alareunasta 4,5cm, merkitse neuloilla
5. Taita neulojen mukaan nurjalle, kohdista prässit ja saumat, silitä ja kiinnitä
6. ompele läheltä saumuroinnin reunaa
7. taita upslaaki oikealle puolelle niin, että nurjalle jää se mitattu sentti, silitä
8. Näissä housuissa upslaakit kiinnitettiin paikoilleen tikkaamalla sauman ommeljuovaan. Jos kangas ei tottele silittämistä tai upslaaki on kovin leveä, taite ommellaan löysillä piilopistoilla kiinni housuun.
Lopuksi silitetään.

Näissä housuissa ei ollut mitään vahvikkeita, usein näkee etenkin räätälin tekemissä housuissa, että kohdassa 6 ommellaan kankaan hulpiosta leikattu nauha reunan päälle, joskus koko taiteosa on tuettu tukikankaalla jne. Kuten sanoin, tapoja on monia mutta tästä varmastikin saa käsityksen upslaakin rakenteesta. Kerrothan jos ohjeesta oli sinulle hyötyä!

6 kommenttia:

 1. Pitääkin tulostaa tää turoriaali, kun mies toisinaan tarvii suoria pöksyjä ja aina ne kaupasta ostettuina on puolimetriä liian pitkät :)

  VastaaPoista
 2. Jesh! Nyt taas muistaa, miten tää meni ;) En oo tehnyt koulun (tai paremminkin ekan työharjoittelun) jälkeen.

  VastaaPoista
 3. Ixu, sitten jos on puoli metriä liian pitkät, ni pääsee vielä helpommalla kun ei tarvi purkaa niitä alkuperäisompeleita :) Mittaat vaan sen valmiin pituuden, merkki siihen, tarkistat paljonko upslaaki tarvii kangasta ja naps poikki :)

  Elina, mä tein näitä tokassa harjoittelussa pinon ja luulin osaavani ikuisesti, no sitten kun tuli eka asiakas niin uusikshan se piti opetella. Miten voikin olla niin vaikeaa hahmottaa tätä. Mutta nyt se on jo selkärangassa, toivottavasti ei koskaan unohdu vaikken enää korjauksia tee :)

  VastaaPoista
 4. Kiitos ohjeesta! Yritän just muokata mieheni housunlahkeita ja näiden ohjeiden avulla onnistuu varmasti!

  VastaaPoista
 5. Kiitos, ohjeesta oli hyötyä. Yksikertainen tapa, ja selkeästi neuvottu:)

  VastaaPoista

 

Yritys

Instagram @Susannafin