Kankaanpainantaa - tarvikkeet

Kankaanpainotarvikkeita on erilaisia, joka lähtöön jotakin. Alussa on vaikea tietää mitä oikeasti tarvitsee, tulee sellainen fiilis, että ei kai nää kaikki ole pakollisia hankintoja. Eikä ne olekaan. Joskus aiemmin yritin selvittää, mitä vähintään tarvitsen päästäkseni alkuun, mutta vastaukset oli sellaisia "no tätä tai tota tai ihan miten sä ite haluat tehdä". Kurssilla kävin sitten opettajan kanssa läpi tarvikkeet, en halunnut ostaa mitään turhaan tai varmuuden vuoksi.

Tarvikkeita saa monista askarteluliikkeistäkin, mutta nekin ovat useimmiten kahden päätoimijan tuotteita; Helsingissä toimii Seriväri ja Kuopiossa Emo-tuotanto. Molemmat myyvät myös postitse. Aina aiemmin olen käyttänyt Serivärin tuotteita, mutta nyt lähes pelkästään Emo-tuotannon. Syytkin ovat selkeät: Serivärin periaatteessa samat tuotteet ovat paljon kalliimpia, ja Emo-tuotannon palvelu on ihan vailla vertaa.

Seula ja raakeli millä väri levitetään, ovat tietysti välttämättömät. Raakelinkin voi korvata ikkunankuivaimella, mutta minusta jotenkin tuntui, että siinä on kuitenkin niin ohut se muoviosa, niin päätin, kokeilematta, panostaa raakkeliin. Tiedän kuitenkin että monet käyttää ikkunalastaa, joten sillä voi varmasti ainakin aloittaa. Seuloja on erikokoisia, kuvassa oleva n. A4 kokoinen on kätevä moneen työhön ja aloittaessa helppo hallita. Kannattaa huomioida että Serivärin ja Emo-tuotannon seulat ja raakelit ovat hieman erikokoisia, Serivärin raakkeli tipahtaa helposti Emon seulan sisälle kun se on vähän kapeampi. Seuloja kannattaa ehkä olla useampi kuin yksi jo heti alkuun. Toki riippuu siitä mitä tahtoo tehdä. Itse ostin yhden pienen ja yhden ison, kyllä niillä alkuun pääsi mutta nyt alkaa olemaan jo niin että tarttis lisää...

Painamiseen tarvitaan painoemulsiota ja pigmenttejä. Pigmenttejä voi sekoittaa keskenään ja ne ovat todella riittoisia. Vasemmalla takana valotusemulsion poistoaine, se on välttämätön jotta seula saadaan puhtaaksi uutta kuvaa varten. Jos tahtoo pastellisävyjä tai painaa valkoista väriä, tarvitaan myös peittovalkoista. Osta pigmenttejä alkuun pienet pullot.

Painettaessa raporttia (toistuva kuvio) tai kaksivärisiä kuvia mitkä pitää kohdistaa tarkasti, tarvitaan kohdekulma ja kalvoja. Tämä on yksi näistä pihistä/panosta kohdista: Seriväriltä saa valmiita paketteja missä on kohdekulma ja erikokoisia kalvoja, hinta 16-19e. Rautakaupasta puurimaa ja kulmarautoja, pari ruuvia ja liimaa, tuli maksamaan ehkä 2e. Kirjakaupoista varmasti saisi erilaisia/paksuisia kalvojakin, mutta mulla nyt oli näitä A4 kalvoja, olen niitä vaan yhdistänyt teipillä sopivan kokoisiksi.

Kohdekulma siis toimii niin, että laitetaan kulma pöydälle, kalvo sen reunoja vasten ja painetaan kuvio kalvolle. Sitten kankaalle työstettäessä painetaan ensin yksi kuva, kalvon avulla katsotaan mihin kohtaan seuraava tulisi, laitetaan kulma kalvoon kiinni, otetaan kalvo pois ja seula tilalle, painetaan. Helppoa ja hauskaa :)
Seulat pestään aina viileällä vedellä, painovärit saa pois mäntysuopaliuoksella. Pesussa käytetään painesuihkua, mikä liitetään ihan normaaliin käsisuihkuun. Valottamista varten tarvitset valotusemulsiota, kalvostuskourun millä emulsio levitetään, sekä valotuslampun.

Kuva valotetaan joko kalvolta tai paperilta. Kalvon kanssa ei tarvita mitään ylimääräisiä aineita, mutta kalvoja pitää olla päällekkäin vähintään kolme, ja tämä vaihe kuulostaa minusta hirmu työläältä, etenkin yksityiskohtaisemmissa kuvissa. En edes ole kokeillut :). Paperilta valotettaessa tarvitaan filmiytysnestettä TAI rypsiöljyä. Tää on musta ihan hassu kohta - voit käyttää joko liuotinta mikä saa pään särkemään, tai rypsiöljyä mitä löytyy jokaisesta kodista :). Rypsiöljyllä siis mennään täällä, ainakin toistaiseksi. Valottaminen on varmasti tän touhun se eniten kysymyksiä herättävä osio, siitä voisin tehdä ihan oman postauksen.

Valotuslamppu on uv-valo, ja voin kertoa ettei ole ihan yksinkertaista löytää valaisinta mihin nuo putket käy. Kaikki valaisimet mitä ei asenneta kiinteästi, käyttävät pienempiä wattimääriä. Emo-tuotanto myy valotuslamppua myös suoraan, muistaakseni 85e. Omani tilasin lopulta Suomen Lamppupalvelusta (tuote 04601) sekä 2 Philips Actinic putkea, yhteensä 54e.

Valotettaessa seula laitetaan alustan päälle. Helpoin ja paras olisi mustalla trikoolla päällystetty styrox, mutta mä tein alussa jostain kartonkilaatikosta alustan, sattui löytymään sopivan kokoinen. Alustan pitää siis olla sen painopinta-alan kokoinen.

Lisäksi tarvitset hanskat, pesusieniä, sekoitusvälineitä, alustan pöydälle (retkipatjaa saa metritavarana esim Etolasta!), jotain vanhoja lakanoita suojakankaiksi ja kokeiluun.

Jatkossa tarvitset myös kunnolliset pesuaineet millä seulasta saa viimeisetkin sotkut pois. Hyvin hoidettu seula kestää pidempään. Emo-tuotannolta en ole löytänyt näitä putsareita, Serivärillä se on nimeltään Stripper, lisäksi niillä on erilaisia tehopesuja myöskin, mitkä kuulostaa aika hurjilta kyllä....

Eipä muuta!

Pihistäväisellä tyylillä hankittaessa alle 200e menee rahaa.

Ostoslista:
 • seula
 • raakeli/ikkunalasta
 • valotusemulsio
 • kalvostuskouru (kapealla kourulla saa ihan hyvin vedostettua isommankin seulan)
 • painesuihku
 • valotuslamppu
 • painoemulsio
 • pigmenttejä
 • peittovalkoinen
 • valmis musta painoväri (jos sitä tarvitset, sekoittamalla ei tule kovin hyvä)
 • lusikoita, viilipurkkeja värien sekoittamiseen
 • retkipatja-alusta
 • styroxista alustat seuloille valotukseen
 • kankaita tms pöydän suojaksi
 • mäntysuopaa
 • valotusemulsion poistoaine
 • pesusieniä (tiskiharjat tms EI käy)
 • (Stripper tehopesu)
Toivottavasti en unohtanut mitään :) Virpi toivoi kommenteissa juttua, että miten valmistautua kankaanpainokurssille, kirjoittelen siitä vielä myöhemmin lisää!

Ihana syyspäivä näköjään tulossa, täällä sataa vettä ko aisaa, mitäs siellä?10 kommenttia:

 1. Mihinkäs litoposterille piirrettävät paperisabluunat on jääneet? Ymmärrän nämä valotusemulsiolla tehdyt jutut, jos tarvitaan paljon samaa kuviota... Itse olen pärjännyt paperisabluunoilla...

  VastaaPoista
 2. Toki paperisabluunoita voi käyttää, etenkin jos tarvitsee yksinkertaisen kuvion mitä ei halua kovin paljoa painaa. Itselläni meni hermo siihen leikkelyyn, lisäksi valottamalla on mahdollista painaa melkein mitä vain, esim pienempää tekstiä, tarkempia yksityiskohtia ym.

  Ja on tietysti monia muitakin tapoja painaa ja värjätä kangasta, tässä halusin nyt käsitellä nimenomaan tätä seulalla painamista :)

  VastaaPoista
 3. Hyvä Susanna!

  Pari vinkkiä olis jolla pääsee vielä hitusen halvemmalla :) Seulat voi rakentaa itsekin. Kehikoksi käy vaikka Ikean korkeareunainen taulukehikko tai vastaava. Seulakankaana voi käyttää valoverhoa. Tais olla 3m leveä kangas jotain 4 euron hujakoilla/metri. Kangas kiinnitetään kehykseen niittaamalla ja reunat teipataan ilmastointiteipillä tai lakalla ettei väri pääse karkaamaan. Yhtä kestäviähän nuo ei ole, mutta jos ei ole tarkoituskaan käyttää tuhatta kertaa niin kestä kyllä. Mulla on muutama seula noin tehtynä ahkerassa käytössä. Sillä erolla että olen ostanut Emolta nuo pelkät kehykset.
  Seulojen valotukseen voi käyttää alustana myös vanhaa patjaa oikeankokoiseksi leikattuna. Tai alustan voi kasata vaikka vanhoista pyyhkeistä.

  t. PaaPii

  VastaaPoista
 4. PaaPii kiitos! Joo, tuota en muistanutkaan että toki voi itsekin seulat rakentaa. Sitä voisi ehkä kokeilla joskus.

  VastaaPoista
 5. Minulla itsellä on yksi tyhjä seula litoposterisabluunoita varten ja yksi valotettu seula. Seulan valotukseen tarvittiin 2 kalvolle tulostettua kuvaa. Siis se sama kuva kahdelle kalvolle.
  Seulat pesen tavallisella suihkulla ja tiskiharjalla. Näin minulle on opettanut alan ammattilainen.
  Tyylejä on siis monia!

  VastaaPoista
 6. Kaisuliina, mielenkiintoinen tuo pesujuttu, kaikissa ohjeissa sanotaan että seula menee tukkoon ilman painesuihkua. Ja toisaalta tavallisella suihkulla ei valotusta auki kyllä saa. Mä en uskaltais tiskiharjalla kokeilla, mut kai se riippuu siitäkin kuin paljon harjaa :)

  VastaaPoista
 7. Et varmaan pahastu jos linkitän sivusi omaan kankaanpainanta postaukseeni?! :)

  VastaaPoista
 8. Sani, en pahastu! :) tule laittamaan linkki tänne omaan postaukseesi niin löytää ihmiset sitten lisää luettavaa!

  VastaaPoista
 9. kiitän :)
  http://sanijaella.blogspot.fi/2012/11/kankaanpainannan-koukuttava-maailma.html

  VastaaPoista
 10. Haluaisin jakaa teidän kanssanne ihmeellisen ja odottamattoman löytöni Bilteman hyllystä - painesuihkun hintaan alle 5 eur! Sillä olen toistaiseksi pärjännyt ja hyvin pelittää! Omistan sekä raakeleita että ikkunalastan ja viimeiksi mainittu on kumma kyllä ihan ykkönen - kevyt ja mukava pidellä kädessä. Jostain syystä saan sillä siistimpää jälkeä kuin kankaanpainantaan tarkoitetulla raakelilla : )

  t: Nordic collection

  VastaaPoista

 

Yritys

Instagram @Susannafin