Rytmi

Mä olen aina ollut vähän tiukkis ruoka- ja nukkumaanmenoaikojen suhteen. Uskon että lapsi hyötyy jonkinlaisesta rytmityksestä, se luo turvaa eikä asiat tule aina yllätyksenä. Varsinkin lapsi jolla on erityispiirteitä hahmotuksen ym puolella, tarvitsee "lukujärjestyksen". Eikä tarvitse olla mitään diagnoosinippua taustalla, ihan perusterve lapsikin voi olla herkempi muutoksille tai kaivata kovasti rutiineja.

Meidän rytmissä on neljä pääkohtaa: aamutoimet tietyssä järjestyksessä, ruoka-ajat, nukkumaanmenoajat ja koska saa pelata. Kun nämä toimii, kaikki sujuu. Ja kun en ole supermutsi niin lipsutaan tietty ajoittain :) mutta näistä yritän pitää kiinni.

Harmi ja Hilma...
Kesä on tuonut omat haasteensa. Pitäisi tehdä töitä, lomailla, huolehtia kodista, tehdä kivoja juttuja jne. Vaatii aikamoisia ponnistuksia välillä, mutta nyt muutaman viikon harjoittelun jälkeen on muotoutunut aika hyvä rytmi:
 • minä herään kukonlaulun aikaan, siivoilen, hoidan paperityöt, kankaiden leikkuut ym hiljaiset ja surffaan.
 • lapset herää kun herää, noin kymmenen aikaan, pukevat, laittavat pääosin itse aamupalan
 • minä siirryn ompelemaan, lapset tekee mitä tahtovat, aika kivasti leikkivät tai ulkoilevat ja joinain päivinä pelaavat. (ja keskeyttävät duunin noin 10min välein...)
 • puolilta päivin kello soi ja muistuttaa että syödä pitäs. Teen ruokaa ja samalla yhdessä suunnitellaan mitä tehtäs
 • iltapäivä on pyhitetty lapsille, paitsi jos on asiakkaita, niin iltapäivä ja aamupäivä vaihtaa paikkaa
 • iltaohjelma vaihtelee fiiliksen mukaan
 • normaalisti lapset menee sänkyyn kahdeksalta, väsytti tai ei. Luetaan/lukevat, Melinda usein piirtelee tms. Nyt kesällä ovat saaneet valvoa kymmeneenkin, ja siihen tulee loppu tänään. Eivät kuitenkaan nuku kovin pitkään aamulla, ja ovat selvästi väsyneitä. Ja mä todella tarvin sen rauhallisen iltahetken, ihan itselleni....
Aika monta kohtaa muistettavana! Suunnittelen joka aamu päivän tehtävät, muuten menee ihan haahuiluksi. Mutta kun on hyvä suunnitelma, homma toimii aika kivasti. On mukavaa pitää tauko töissä ja käydä hyppimässä narua tai hiekkiksellä pyörimässä. Pinna on kyllä välillä kireä ku viulun kieli.. Välillä tuntuu että rauhallisuus on tästä yrittäjyydestä kaukana, mutta silti, asiat ei voisi olla paremmin!!! En halua edes ajatella miten näistä kesistä suoriutuisi jos olisi muualla töissä, kumpikaan muksuista ei pärjää yksin kotona koko päivää ja hoitopaikkoja ei ole. Joten ihanaa et on näin.

Ensi viikolla on kesän ainoa lomalomaviikko, lähden lasten kanssa kolmistaan täysihoitolomalle, parkkeeraan laiturinnokkaan, neulon messuille vauvan tossuja enkä tee mitään muuta. I HA NAA.
  ....saa kohta kaverin
  Ihanaa loppuviikkoa ja juhannusta!

  1 kommenttia:

  1. Meilläkin eletään spartalaisen rytmin mukaan (paitsi aamuisin ylösnousemisen suhteen, äiti on vähän väsynyt...). Ja se helpottaa kummasti arkea, kun asiat tapahtuvat ajallaan. Ainakin toistaiseksi.

   VastaaPoista

   

  Yritys

  Instagram @Susannafin