How To: vuorin kiinnittäminen, mekon ompelu

This is a tutorial of how to attach lining to a dress. English translation will be available shortly!

Vuorittaminen tuntuu usein ongelmalliselta ja tätä koskien minulle onkin tullut paljon kyselyjä. En ole vielä yhdessäkään lehdessä nähnyt oikeasti hyvin selitettyä ohjetta, usein tekotapakin on varsin hankala. Tämä tapa on omasta mielestäni paras ja se ainoa oikea :).

Tarvitaan etu- ja takakappaleet päällisestä ja vuorista, tarvittaessa vetoketju, aikuisten mekkoihin aina tukinauhaa tai tukikankaasta leikattua kaistaletta, kankaasta riippuen sitä on hyvä käyttää myös lastenvaatteissa. Kannattaa tutustua oikeaan tukinauhaan (Vlieseline Formband), sen käyttö on ihanaa! Ainakin Ottobre shop myy sitä.

Ohjeesta: tiedän että tätä ohjetta seurattaessa mietit tuhat kertaa, että onko tästä unohtunut sivusaumojen ompelu. Ei ole. Älä koske niihin vielä!!

Vuoritus1


Aseta etukappaleen päällinen ja vuori oikeat puolet vastakkain. Ompele kädentiet ja pääntie niin että jätät n.3cm ennen reunaa ompelematta sekä sivuissa että olalla. Sama juttu takakappaleella, jos taakse tulee vetoketju, sitä varten ei tarvitse reunasta jättää muuta kuin reilu saumanvara.


vuoritus2


Tee aukileikkauksia kaareviin kohtiin. Näin kangas pääsee taittumaan kauniisti kun se käännetään oikein päin. Jos kangas on paksuhkoa tai muuten ei kovin taipuisaa, on hyvä myös silittää saumanvarat auki ja sitten takaisin kiinni, helpottaa kääntämistä.


vuoritus3


Käännä takakappale oikein päin. Pujota takakappaleen olkaimet etukappaleen sisälle (siis vuorin ja päällisen väliin) - nyt etu- ja takakappaleiden olkaimet ovat oikeat puolet vastakkain. Yläpuolella päällinen, alapuolella vuori. Ompele olkaimet yhteen, ei neljää kangasta päällekkäin vaan päällinen taka+etu ja sitten vuori taka+etu samalla tavalla.


vuoritus5


Vedä takakappaletta lisää ulospäin sieltä etukappaleen sisältä, niin että saat näkyviin sen kohdan mihin kädentien/pääntien ommel päättyy. Avaa olkaimien saumanvarat, tarvittaessa silitä, aseta olkainsaumat kohdakkain ja ompele sauma umpeen. Selventääkö kuva riittävästi?


vuoritus6


Käännä mekko oikein päin. Nyt olkain näyttää tällaiselta pötkylältä. Silitä varovasti, tarvittaessa/halutessa tikkaa. Se oli siinä, nyt on kauniisti vuoritettu yläosa valmis! Tehdään nyt samantien koko mekko loppuun:


vuoritus7


Huolittele keskitakasauma (kuten kuvista voi päätellä, mä tein sen, köh, vasta vähän myöhemmin). Kiinnitä vetoketju nuppineuloilla. Ompele ketju kiinni, piiloketjupaininjalka on loistava apuväline, mutta vetskarijalallakin saa ketjun kiinni, käännä hammastusta käsin jotta pääset lähelle ompelemaan. Kun ketju on kiinni, ompele helmasta ylöspäin loput takasaumasta niin lähelle ketjua kuin pääset. Siihen jää väistämättä pieni kolo, mutta ei haittaa.


vuoritus8


Käännä vuori ketjun päälle op:t vastakkain, vetoketju jää väliin. Ompele päällisen puolelta, puolisen senttiä vetoketjun tikistä reunaan päin. Minusta tämä on helpointa tehdä niin että vetoketju on kiinni. Ompele myös vuorin takasauma, itse tein tässä niin, että ompelin sen kiinni päällisen saumanvaroihin, lasten vaatteissa se on kätevä ja siisti tapa, ja vuori pysyy nätisti paikoillaan aina.


vuoritus9


Tältä näyttää nurjalta. Älä ompele vuoria kiinni päälliseen ihan alas asti, jotta pääset ompelemaan helman!


vuoritus10


Vetoketjun yläreunan viimeistely. Käännä vuori pois tieltä jotta pääset näkemään vetoketjun yläkulman. Ompele aukko umpeen, pidän huolta että molemmilla puolilla tikki menee yhtä kaukaa, jotta reunat on samalla kohdalla molemmin puolin. Tarvittaessa ohenna saumanvaroja ja käännä oikein päin.


vuoritus11


Kaunista! Nyt vasta ne sivusaumat! Huolittele sekä päällisen että vuorin sivut. Ompele vuorin etu+takakappaleen sivusaumat yhteen, sitten sama juttu päällikappaleelle. Silitä saumanvarat auki.


vuoritus12


Kainalossa on siis yhä reikä. Käännä päällinen + vuori vastakkain, kohdista saumat ja ompele puuttuva pätkä. Käännä oikein päin, tarvittaessa voit kiinnittää saumat kohdikkain tikkaamalla sauman ommelviivaa pitkin muutaman sentin matkalta. Tee tämä oikealta puolelta jotta tikki ei näy ulospäin!


Huolittele helma haluamallasi tavalla, päällinen ja vuori erikseen. Minä päädyin laittamaan frillat sekä päällisen että vuorin helmaan. Tällainen siitä tuli:cutie


14 kommenttia:

 1. no olipa ihan totaalisen yksinkertaista joo:)

  VastaaPoista
 2. Tää tyhmä kysyy, miksi pitää jättää vähän ompelematta noita olkia? Eikös ne voi ommella loppuun, pujottaa sisäkkäin oikeat puolet vastakkain ja ommella olan renkaana? Niin minä tein kauppakassien kanssa, vielä en ole kerinnyt testata tuota mekkoihin.

  VastaaPoista
 3. Huippua, vihdoinkin helppo ja järkevä tapa vuorittaa, ja lopputulos on supersiistin näköinen! Kiitos tuhannesti, tämä helpottaa mun ompeluprojektejani varmasti.

  Sitten vielä tarkentava kysymys: miten/missä käytät tukinauhaa? Vahvistamaan ja antamaan ryhtiä pääntie- ja kädentiesaumoille?

  VastaaPoista
 4. Joska, koska jos ompelis ylös asti, et pystyisi ompelemaan vuorin ja päällisen olkia erikseen yhteen! Mä en nyt kykene hahmottamaan että onnistuisko se noin, mutta ethän sä saa neljää kangaskerrosta renkaaksi? :S

  Vilma, thanks! Tukinauhaa pääntielle ja kädenteille joo. Kannattaa neulata silityslaudalle muotoonsa ja sitten vasta laittaa nauha, niin ei veny väärään asentoon. Siinä nauhassa on sellainen vahvikekohta, kääntyy tosi kauniisti sitten nurjalle ja pitää ryhdikkäänä. Kokeilin tota ekan kerran vasta koulussa, olin aina ajatellut että tukikankaasta leikattu nauha ajais saman asian, mut tukinauhan käyttö on ihan erilaista. Loistotuote!

  Joska ja Vilma, kiva kun löysitte tienne tänne :)

  VastaaPoista
 5. Joska, nyt mä hiffasin. Onnistuis se kai noinkin jos nyt oikein mielessäni pyörittelin, mutta pientä ympyrää on aina vaikeampi ommella kuin yksi suora sauma!

  VastaaPoista
 6. IHANA MEKKO JA KANGAS. SAAKO UDELLA, MISTÄ KANGAS ON?

  VastaaPoista
 7. Katja, kiitos! Kankaan ostin Espoon keskuksen Tilkkupuodista, mun mielestä se on Hilcon mut en kyllä kuollaksenikaan muista onko todella näin.

  VastaaPoista
 8. Ok. Pitänee testailla mikä on pienin ympyrä millä onnistuu. Välttäisi yhden työvaiheen kun ei tartte ommella niitä aukkoja umpeen.

  VastaaPoista
 9. Niin, no se on totta. Mutta itse ainakin inhoan pienten ympyröiden ompelemista, tämä tapa tuntui jotenkin heti kivalta ja saumat saa kohdistettua nätisti. Täytyypä ihan itsekin kokeilla, kun ei enää oikein muista miten aiemmin tein. Joku tapa millä ompelin ennen oli sellainen, että jos keskitakasauma ei ollut auki, ei mekkoa enää saanut käännettyä oikein päin kun takakappaleet piti saada yksitellen pujotettua olkainten läpi kokonaisuudessaan...

  VastaaPoista
 10. Miljoonat kiitokset selkeästä ohjeesta!!! Tein tyttärelleni ensimmäistä kertaa vuoritettua mekkoa ja ilman näitä ohjeita olisin ollut pulassa... Yläosasta tuli todella siisti, alaosaan jouduin hieman soveltamaan, koska yläosan ja alaosan kiinnityskohtaan tuli rypytys. Loistavaa, että tämmöisiä ohjeita löytyy internetin ihmeellisestä maailmasta ;)

  VastaaPoista
 11. Satu, ole hyvä! Ihanaa että ohjeesta oli sinulle hyötyä!

  VastaaPoista
 12. Hyvä ohje. Ihmettelin tosi kauan yhtä vanhaa vuoritettua mekkoa, enkä olisi kyllä keksinyt, miten se on tehty ilman tätä kuvitettua ohjetta. Kiitos!

  VastaaPoista
 13. Kiitos ohjeesta, kokeilin ja melkein onnistuin ;) Harjoitella täytyy vielä.

  VastaaPoista

 

Yritys

Instagram @Susannafin